Delikatne lody kajmakowo-wiśniowe o kremowej konsystencji. Nic prostszego. Ubijam śmietankę razem z kajmakiem, dodaję garść owoców, najlepiej kwaśnych i wkładam do zamrażalnika na 6 godzin. Lekko schłodzonym kremem (po godzinie chłodzenia) można przełożyć tort bezowy. Jednak nie mroźcie tych lodów całą noc, tracą puszystość.
Czas schłodzenia: minimum 3 godziny
Forma/blacha: pojemnik ok. 600 g
Czas schłodzenia: minimum 3 godziny
Forma/blacha: pojemnik ok. 600 g
SKŁADNIKI
200 g śmietanki do ubijania 30%
70 g masy kajmakowej
100 g wiśni
PRZEPIS
- Ubij na sztywno śmietankę razem z masą kajmakową. Dodaj wydrylowane i pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie, przełóż do pojemnika (ok. 600 g), przykryj pokrywką i wstaw do zamrażalnika. Po godzinie deser będzie miał konsystencję schłodzonego kremu a po pięciu pysznych lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz