Zdrowsza wersja ciastek owsianych z czekoladą. Fantastycznie smakują i cudownie rozpływają się w ustach.
Jeśli chcecie wersję wegańską, użyjcie mleka roślinnego i oleju roślinnego, tak jak w oryginalnym przepisie. Ja użyłam masło klarowane i mleko krowie. I koniecznie wrzućcie do ciastek dobrej jakości, gorzką czekoladę.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości.
Czas pieczenia: 10-12 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok 9 sztuk
SKŁADNIKI
1 i 3/4 mąki owsianej*
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1/4 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne)
1/3 szklanki oleju rzepakowego (ja dałam rozpuszczone i wystudzone masło klarowane 50 g)
20-30 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (posiekanej)
szczypta soli
*jeśli nie macie mąki owsianej, wystarczy zmiksować płatki owsiane np. w młynku do kawy
- W misce połącz suche składniki - mąkę owsianą, odrobinę proszku i szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszaj siemię lniane i mleko, a następnie dodaj cukier oraz tłuszcz. Mieszaj ok 1 minuty. Połącz wszystkie składniki, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką, Ciasto będzie dość rzadkie.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj po jednej łyżce ciasta (ciastka rosną dość znacząco podczas pieczenia, także pomiędzy nimi pozostaw ok 2 cm przerwy).
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 10-12 minut. Ciastka po upieczeniu będą dość miękkie. Po wystudzeniu twardnieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz