sobota, 19 listopada 2016

CIASTKA OWSIANE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Zdrowsza wersja ciastek owsianych z czekoladą. Fantastycznie smakują i cudownie rozpływają się w ustach. 
Jeśli chcecie wersję wegańską, użyjcie mleka roślinnego i oleju roślinnego, tak jak w oryginalnym przepisie. Ja użyłam masło klarowane i mleko krowie. I koniecznie wrzućcie do ciastek dobrej jakości, gorzką czekoladę. 
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości. 

Czas pieczenia: 10-12 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok 9 sztuk

SKŁADNIKI

1 i 3/4 mąki owsianej*
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1/4 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne)
1/3 szklanki oleju rzepakowego (ja dałam rozpuszczone i wystudzone masło klarowane 50 g)
20-30 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (posiekanej)
szczypta soli


*jeśli nie macie mąki owsianej, wystarczy zmiksować płatki owsiane np. w młynku do kawy
PRZEPIS
  1. W misce połącz suche składniki - mąkę owsianą, odrobinę proszku i szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszaj siemię lniane i mleko, a następnie dodaj cukier oraz tłuszcz. Mieszaj ok 1 minuty. Połącz wszystkie składniki, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką, Ciasto będzie dość rzadkie. 
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj po jednej łyżce ciasta (ciastka rosną dość znacząco podczas pieczenia, także pomiędzy nimi pozostaw ok 2 cm przerwy). 
  3. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 10-12 minut. Ciastka po upieczeniu będą dość miękkie. Po wystudzeniu twardnieją. 
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz