środa, 2 listopada 2016

SERNIK MARMURKOWY Z CZEKOLADĄ

Jeden z tych serników, któremu nikt się nie oprze. Dodatek mascarpone i mleka skondensowanego do masy serowej to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie koniecznie. Oryginalny przepis pochodzi z MW.

Czas pieczenia: 90 minut 
Forma/blacha: tortownica o średnicy 23 cm
Temperatura piekarnika: 160°C


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ


500 g twarogu z wiaderka (dobrej jakości, gęstego)
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g czekolady (użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej)

   
SKŁADNIKI NA SPÓD
200 g ciastek owsianych
75 g masła
2 łyżeczki kakao

 
NA WIERZCH 


kakao do posypania 




PRZEPIS

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

  1. Ciastka z zimnym masłem i kakao rozdrobnij w melakserze na jednolitą masę i wyklej nią dno tortownicy (wcześniej tortownicę wyłóż papierem do pieczenia). Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
  2. W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksuj tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksuj ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Połącz ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na schłodzony spód wyłóż białą część masy serowej, a następnie łyżką wykładaj masę czekoladową (masa czekoladowa jest dosyć gęsta; aby warstwa ciemna zatonęła w białej masie włóż w masę szpatułkę i zamieszaj kilka razy).  
  3. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºCi piecz 60 minut w parze wodnej (na dnie piekarnika ustawiam naczynie z wodą).  Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
    Schłodzony sernik oprószyć kakao.

    SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz