sobota, 26 listopada 2016

JESIENNY CHLEB Z GRUSZKAMI I MIODEM


Chlebek, który pachnie jesienią. Dodatek miodu i gruszek, czyni z niego naprawdę wyjątkowy wypiek. Bardzo chętnie do niego wracam, właśnie w takie chłodne, deszczowe listopadowe dni. 

Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: blaszka z piekarnika 
Temperatura piekarnika: 18C
Ilość porcji: 2 małe bochenki



SKŁADNIKI

550 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 650)
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
300 g wody
40 g miodu gryczanego
40g masła
80g suszonych gruszek (pokrojonych na mniejsze kawałki)




PRZEPIS
  1. Połącz w misce mąkę i sól. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Połącz wszystkie składniki (oprócz gruszek) i wyrób jednolite ciasto.
  2. Następnie wmieszaj suszone owoce. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie złóż ciasto dwukrotnie, uformuj okrągłe bochenki* i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Spryskaj wodą. Piecz w temperaturze 220 st. 30 minut. Aby skórka była bardziej chrupiąca ułóż na dnie piekarnika formę z wodą. 
* Instrukcja złożenia ciasta: wyłóż wyrośnięte ciasto na blat. Podziel na dwie części. Każdą z płaszcz je dłonią i złóż boki do środka. Czynność powtórz. Po czym uformuj bochenek i połóż na blaszce do pieczenia, złożeniem do dołu. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz