Chlebek,
który pachnie jesienią. Dodatek miodu i gruszek, czyni z niego naprawdę
wyjątkowy wypiek. Bardzo chętnie do niego wracam, właśnie w takie chłodne,
deszczowe listopadowe dni.
Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: blaszka z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 2 małe bochenki
Ilość porcji: 2 małe bochenki
SKŁADNIKI
550 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 650)
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
300 g wody
40 g miodu gryczanego
40g masła
80g suszonych gruszek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
PRZEPIS
- Połącz w misce mąkę i sól. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Połącz wszystkie składniki (oprócz gruszek) i wyrób jednolite ciasto.
- Następnie wmieszaj suszone owoce. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie złóż ciasto dwukrotnie, uformuj okrągłe bochenki* i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Spryskaj wodą. Piecz w temperaturze 220 st. 30 minut. Aby skórka była bardziej chrupiąca ułóż na dnie piekarnika formę z wodą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz