Tym razem padło na drożdżówkę z powidłami śliwkowymi i migdałami. Wilgotna, pachnąca jesienią. Dla mnie idealna, choć muszę przyznać, że mam ogromną słabość do zapachu i smaku ciasta drożdżowego, więc wypiekam je tak często, jak tylko mogę. W różnych kształtach, z przeróżnymi dodatkami.
Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
80 g masła
50 ml mleka
20 g świeżych drożdży
250 g mąki
50 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko (roztrzepane)
1 łyżka jogurtu naturalnego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki mielonych migdałów
5 łyżek płatków migdałowych (do posypania)
PRZEPIS
- W rondelku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrób (ciasto powinno być luźne). Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkuj prostokąt (40x30 cm). Wysyp na ciasto równomiernie mielone migdały i rozsmaruj powidła. Zwiń w roladę. Podziel roladę ostrym nożem na równe 6 części, a następnie układaj nadzieniem do góry w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Posyp płatkami migdałowymi. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piecz 30-40 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz