Absolutny klasyk. Babcine ciasto ucierane. Pewnie każdy zna ten smak z kuchni mamy bądź babci. Ja sama z chęcią wracam do niego raz czy dwa razy do roku. Najlepsze ze śliwkami i szczyptą cynamonu.
Czas
pieczenia: 40-45 minut
Forma/blacha: forma w rozmiarze 24x27 cm *
Temperatura
piekarnika:
180°C
* Lubię kiedy ciasto jest niskie i ma w sobie bardzo dużo owoców. Możecie upiec ciasto w mniejszej foremce, aby było wyższe. Wtedy należy zmniejszyć odrobinę ilość owoców i wydłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut.
SKŁADNIKI
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) *
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 śliwek
* Wystarczy zmielić cukier trzcinowy w młynku do kawy lub melakserze, aby otrzymać cukier puder.
PRZEPIS
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Dodaj łyżeczkę cynamonu i delikatnie wymieszaj. Odstaw.
- Mąkę i proszek do pieczenie przesiej przez sito. Odstaw. Umieść w misce cukier i miękkie masło. Utrzyj jej ok 8 minut, aż do otrzymania niemalże białej masy. Nie przestawaj ucierać. Dodawaj po jednym jajku (po każdym ucieraj ok 1 minut). Następnie dodawaj po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksuj tylko do połączenia składników.
- Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż śliwki w równym odstępach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 40-45 minut. Do suchego patyczka. Najlepsze jeszcze ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz