poniedziałek, 25 lipca 2016

PIECZYWO CHRUPKIE Z OLIWKAMI I SŁONECZNIKIEM

Powiem tak! To domowe pieczywo smakuje wyjątkowo. Pierwszą wersję zrobiłam z pomidorami suszonymi a kolejna z czarnymi oliwkami. Obydwie świetne, idealnie chrupiące. Świetna przekąska również dla naszej dwuletniej córki. 
Przepis z bloga Smakowity Chleb.

Czas pieczenia: 20-25 minut
Forma/blacha: 2 blachy w piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C 
Ilość porcji: 30-35 sztuk  



SKŁADNIKI

100 g mąki żytniej razowej
200 g mąki orkiszowej (typ 550-650)
100 g słonecznika
12 czarnych oliwek lub 5 pomidorów suszonych
40 ml oliwy z oliwek
150 ml wody
płaska łyżeczka soli

PRZEPIS 
  1. Połącz w misce obie mąki, posiekane drobno oliwki i sól. Następnie dodaj oliwę i zimną wodę. Wyrób gładkie ciasto.
  2. Przygotuj dwa kawałki papieru wielkości blachy do piekarnika. Podziel ciasto na dwie częsci. Rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia i przytnij na prostokąty. Przenieś na blachy. Wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika i piecz 20-25 minut.*
* Wstawiłam dwie blaszki na raz. W połowie pieczenia wymieniłam je miejscami (góra/dół), żeby równomiernie się upiekły. 

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz