czwartek, 29 maja 2014

CIASTO TRUSKAWKOWO-CZEREŚNIOWE Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Pyszne, letnie ciasto z owocami. Ten wypiek możecie zrobić z ulubionymi sezonowymi owocami. U mnie wersja z truskawkami, czereśniami i kokosową kruszonką. Pycha!
Przepis na ciasto podstawowe znalazłam się na Moich Wypiekach. 

Czas pieczenia: 45-55 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm
Temperatura piekarnika: 180°C 




SKŁADNIKI NA CIASTO


100 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru
1 duże jajko
pół szklanki kwaśnej śmietany (18%)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

40 g budyniu śmietankowego (1 opak.)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


OWOCE

1/2 kg owoców (u mnie pół na pół truskawki/czereśnie)


KRUSZONKA 

100 g mąki pszennej
80 g wiórków kokosowych
80 g masła
50 g cukru pudru


- 100 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/08/ciasto-jogurtowe-z-kokosowa-kruszonka.html#sthash.khlaFQhU.dpuf


PRZEPIS 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (na ciasto i kruszonkę).
  1. Przesiej suche składniki (mąkę, budyń, proszek do pieczenia). Odstaw. Masło zmiksuj z cukrem na lekką, białą masę. Ucierając dodaj jajko i zmiksuj.
  2. Do masy dodawaj na przemian suche składniki i śmietanę (w trzech turach). Mieszaj do połączenia drewnianą szpatułką. 
  3. Kruszonka. Do miski włóż pokrojone w kostkę masło, dodaj suche składniki i rozcieraj palcami aż do powstania kruszonki. Owoce. Truskawki przekrój na pół, czereśnie wydryluj.
  4. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Przełóż ciasto, ułóż na nim owoce (truskawki rozcięciem do góry), posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do temperatury 180º piekarnika. Piecz 45-55 minut. 
SMACZNEGO

- 100 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/08/ciasto-jogurtowe-z-kokosowa-kruszonka.html#sthash.khlaFQhU.dpu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz