niedziela, 11 maja 2014

RABARBERKAKA BISZKOPT Z RABARBAREM

Ten szwedzki wypiek rabarbarem można przygotować w błyskawicznym tempie. Pyszne lekkie ciasto bez tłuszczu, delikatne jak biszkopt, jednak bez dodatku proszku do pieczenia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, jeszcze ciepłe. 
Z blogu Petit Four pochodzi oryginalny przepis.

Czas pieczenia: 50-55 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm
Temperatura piekarnika: 175°C  




SKŁADNIKI NA CIASTO

2 jajka (temperatura) pokojowa)
70 g drobnego cukru (1/3 szklanki)
100 g mąki (tortowej typ 450, przesianej)
350 g rabarbaru
50 g masła (schłodzonego)
3-4 łyżki cukru trzcinowego 

DO POSYPANIA

cukier puder 

PRZEPIS 
  1. Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w niedużą kostkę (nie obieram ze skórki). Odstaw. 
  2. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, niemalże białą masę. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie ją wmieszaj do masy drewnianą szpatułką. 
  3. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy i przełóż do niej masę. Porozkładaj równomiernie rabarbar. Na owoce połóż cienkie plasterki masła (schłodzonego) i posyp cukrem trzcinowym. 
  4. Włóż ciasto do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 50-55 minut. 
  5. Posyp cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika. 

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz