czwartek, 10 lipca 2014

CIASTO BISZKOPTOWE Z MALINAMI I JAGODAMI

Z utęsknieniem czekam na lato i wypiekam na potęgę ciasta z owocami. Kolorowe serniki, kruche tarty i szybkie w przygotowaniu ciasta ucierane. Tym razem padło na lekki, prosty i wilgotny w smaku biszkoptowiec z malinami i jagodami. Możecie użyć innych owoców, ważne by były drobne i lekkie (np. porzeczki, borówki).
Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku. 

Czas pieczenia: 45 minut
Forma/blacha: prostokątna forma o wymiarach 24x26 cm
Temperatura piekarnika: 180°C  





SKŁADNIKI NA CIASTO

4 jajka
1 szklanka cukru (200 g)
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki masła (roztopione i ostudzone), (100 g) *
1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450 (z górką), (155 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


OWOCE

350 g drobnych owoców (u mnie 250 g malin+100 g jagód)

DO POSYPANIA 

cukier puder 


* Ciasto wychodzi również pyszne bez masła :)! Sprawdziłam ostatnio przez pomyłkę.

PRZEPIS

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj i odstaw. 
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodawaj po jednej łyżce cukru - zwykły i waniliowy (cały czas ubijając)*. Po minucie ubijania dodawaj po jednym żółtku i miksuj jeszcze przez minutę.
  3. Powoli wlewaj do masy roztopione i ostudzone masło (cały czas miksując) a następnie mąkę z proszkiem do pieczenie w trzech partiach. Miksuj na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. 
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wyłóż ciasto, wyrównaj i rozłóż równomiernie owoce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. 
  5. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
*To bardzo ważne, by piana była bardzo sztywna, aby cukier dosypywać po jednej łyżce (tak jak w przypadku bezy).
SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz