Słodkie, maślane kruche ciasto - takie lubimy najbardziej. Delikatna pianka z dodatkiem syropu klonowego i pyszne lekko kwaskowate owoce. Mogą to być jakiekolwiek drobne sezonowe owoce (porzeczki, jagody), u mnie po raz kolejny padło na moje ukochane maliny.
Czas pieczenia: 10+30 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
100 g masła (zimnego)
200 g mąki pszennej (ewentualnie + 1 łyżka)
75 g cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
1 jajko
SKŁADNIKI NA MASĘ CREME BRULE
100 ml śmietanki kremówki (36%)
1 żółtko
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
OWOCE
175 g malin
- Przesiej mąkę, cukier puder, dodaj posiekane w małe kawałki zimne masło, śmietanę i jajko. Połącz ze sobą składniki zagniatając szybko ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba dodaj łyżkę mąki. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, a następnie wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim dno i boki formy. Piecz 10 minut.
- Ubij na sztywno kremówkę, dodaj żółtko, syrop klonowy i mąkę (miksuj do połączenia składników). Wyłóż na zapieczony spód i poukładaj równomiernie maliny. Piecz jeszcze 30 minut. Masa powinna się delikatnie podnieść i zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz