Lekki, śmietankowy sernik z malinami na chrupiącym spodzie z ciasteczek owsianych i migdałów. A do tego kremowa, delikatna w smaku polewa na bazie mleka kokosowego i świeże owoce do dekoracji. Polecam podawać porządnie schłodzony, zwłaszcza w upalne lato.
Czas pieczenia: 55 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180°C
750 g sera twarogowego
200 g drobnego cukru
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
200 g drobnego cukru
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
250 g świeżych malin
1 łyżka soku z cytryny
250 g świeżych malin
SKŁADNIKI NA SPÓD
60 g masła (rozpuszczonego)
170 ciastek owsianych (pokruszonych)
30 g migdałów (pokruszonych)
SKŁADNIKI NA WIERZCH/POLEWĘ
puszka mleka kokosowego (400 ml)
120 g białej czekolady (dobrej jakości)
PRZEPIS
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuść w rondelku. Ciastka skrusz w melakserze, migdały posiekaj (ręcznie lub w melakserze) i połącz z rozpuszczonym masłem. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i wylep spód masą z ciastek.
- W misce umieścić twaróg, cukier, sok cytryny i oba rodzaje mąk i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodawaj jajka (jedno po drugim), nie przestawaj miksować. Do jednolitej masy wmieszaj łyżką owoce.
- Wylej masę na spód. Uderz kilka razy tortownicą o blat, aby pozbyć się powietrza. Piecz 55 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej. Ja układam na dole piekarnika formę z wodą.
- Polewa. Podgrzewaj na małym ogniu zawartość puszki. Cały czas mieszaj. Po 20 minutach dodaj posiekaną, białą czekoladę. Mieszaj energicznie aż czekolada się rozpuści. Wystudź lekko polewę i wylej na sernik.
- Wystudzony sernik wraz z polewą wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz