sobota, 16 września 2017

CIASTECZKA ORKISZOWE Z ZIARNAMI

Domowe, pachnące masłem orkiszowe ciasteczka pełne ziaren słonecznika i dyni. Mam absolutną do tych ciastek. Idealnie smakują z kubkiem zimnego mleka. 

Czas pieczenia: 12-15 minut (u mnie 15)
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika  
Temperatura piekarnika: 180°C 
Ilość porcji: ok. 20 ciastek



SKŁADNIKI

150 g masła
100 g drobnego cukru trzcinowego
2 żółtka
220 g mąki orkiszowej
30 g ziaren słonecznika
30 g ziaren dyni








PRZEPIS
  1. Masło z cukrem zmiksuj na puszystą masę (niemalże białą). Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto (gdyby ciasto było za rzadkie możesz dodać  łyżkę mąki).
  2. Do ciasta dodaj połowę ziaren słonecznika i dyni. Uformuj kulki i ułóż w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczaj delikatnie, wklepując w ciastka resztę ziaren słonecznika i dyni.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz ciasteczka 15-18 minut, a następnie wystudź na kratce. 
 SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz