Czas pieczenia: 12-15 minut (u mnie 15)
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 20 ciastek
SKŁADNIKI
150 g masła
100 g drobnego cukru trzcinowego
2 żółtka
220 g mąki orkiszowej
30 g ziaren słonecznika
30 g ziaren dyni
PRZEPIS
- Masło z cukrem zmiksuj na puszystą masę (niemalże białą). Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto (gdyby ciasto było za rzadkie możesz dodać łyżkę mąki).
- Do ciasta dodaj połowę ziaren słonecznika i dyni. Uformuj kulki i ułóż w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczaj delikatnie, wklepując w ciastka resztę ziaren słonecznika i dyni.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz ciasteczka 15-18 minut, a następnie wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz