czwartek, 30 stycznia 2014

CHLEBEK CYNAMONOWY

Naprawdę wyjątkowo pyszny cynamonowo-maślany drożdżowy chlebek. Najlepiej smakuje w dniu upieczenia, jeszcze lekko ciepły. Następnego dnia można go odgrzać w tosterze lub w piekarniku lub maczać kawałeczki w ciepłym kakao. Zawsze odrywam po kawałku nie używając noża.
Na ten przepis natrafiłam na blogu Joy the Baker a także u Liski. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie i często do niego wracam. 
 
Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: keksówka o wymiarach 21x9cm
Temperatura piekarnika: 170°C

























 
SKŁADNIKI NA CIASTO

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 duże jajka



DO PRZEŁOŻENIA WARSTW

1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
50 g masła (roztopionego)






PRZEPIS
  1. Wymieszaj w misce 2 szklanki mąki, cukier, drożdże, sól i odstaw. Jajka ubij mikserem i również odstaw. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko, następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj wodę. Wymieszaj i przestudź. 
  2. Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość rondelka  wymieszaj łyżką. Do masy dodaj jajka i połącz. Następnie dodaj resztę mąki i zagnieć elastyczne ciasto (może lekko się kleić). Ciasto przełóż do wyrośnięcia do lekko naoliwionej miski (30-60 minut). 
  3. Po godzinie lekko je odgazuj (naciśnij), przełóż na blat wysypany mąką i rozwałkuj i rozwałkuj na prostokąt o długości keksówki i szerokości ok. 50 cm. Posmaruj placek roztopionym masłem (wystudzonym) zmieszanym z cukrem i cynamonem. Pokrój ciasto na 6 płatów układając jeden na drugim, następnie pokrój je na 6 równych części i układaj ciasto obok siebie w keksówce. Tutaj polecam skorzystanie z instrukcji. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. 
  4. Wstaw do nagrzanego do temperatury 170°C piekarnika i piecz 35 minut.
SMACZNEGO
 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
    Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wysłałam e-maila z informacją
      Pozdrawiam

      Usuń