wtorek, 29 października 2013

CHLEB Z ORZECHAMI LASKOWYMI I RODZYNKAMI

Dla miłośników lekko słodkiego pieczywa z suszonymi owocami. Pyszny, jesienny chlebek na zakwasie z orzechami i rodzynkami. Świetnie smakuje z plastrem żółtego sera.
Przepis znalazłam tutaj, zmniejszyłam o połowę ilość zakwasu i dodałam rodzynki. 

Czas pieczenia: 40 minut
Forma/blacha: forma keksowa (21x8cm)
Temperatura piekarnika: 200°C




SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE 

190 g mąki pszennej
135 g mąki pszennej razowej
135 g zakwasu (u mnie 150 g)
8 g drożdży świeżych
1 ziemniak (po obraniu ok. 100 g)
160 g wody
1 łyżeczka soli
60 g orzechów laskowych
50 g rodzynek 







PRZEPIS 
  1. Ugotuj ziemniaka, wystudź i rozgnieć (chodzi o to żeby nie było grudek).
  2. Drożdże rozpuść w wodzie. Wszystkie składniki (oprócz orzechów i rodzynek) umieść w dużej misce. Dodaj do nich wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrób ciasto (ok 10 minut). Następnie wmieszaj orzechy i rodzynki, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. 
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż do foremki ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wstaw chleb (wcześniej spryskaj go wodą) i piecz 40 minut. Wyjmij, wystudź na kratce. 
 SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz