Szybkie, łatwe w wykonaniu i bardzo dobre w smaku. Po upieczeniu są bardzo twarde, więc koniecznie upieczcie je kilka dni przed świętami, aby zdążyły zmięknąć (moje zrobiły się miękkie po 4-5 dniach)*. Także nie zwlekajcie, upieczcie już dziś.
Przepis pochodzi z MW.
*Pierniczki włóż do szczelnie zamkniętego naczynia. Włóż do środka kawałki jabłka lub marchewki, wymieniające je co jakiś czas, aby nie spleśniały. Kiedy pierniczki pochłoną wilgoć z owoców staną się miękkie.
*Pierniczki włóż do szczelnie zamkniętego naczynia. Włóż do środka kawałki jabłka lub marchewki, wymieniające je co jakiś czas, aby nie spleśniały. Kiedy pierniczki pochłoną wilgoć z owoców staną się miękkie.
Czas pieczenia: 8-10 minut
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 100 sztuk małych pierników
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 100 sztuk małych pierników

550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
300 g miodu (o łagodnym smaku)
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
30 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
PRZEPIS
- Miód i masło podgrzej w rondelku. Nie gotuj, pogrzej jedynie do połączenia i rozpuszczenia składników. Przestudź. Dodaj do masła i miodu resztę składników. i wyrób.Uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut.
- Wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 3 mm (w razie potrzeby podsyp niedużą ilością mąki). Wykrawaj dowolne kształty, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180ºC 8-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz