piątek, 14 marca 2014

DROŻDŻÓWKA Z SEREM I KRUSZONKĄ

Drożdżówka idealna na niedzielne ciepłe popołudnie spędzone z najbliższymi na świeżym powietrzu. Jestem absolutnym miłośnikiem drożdżowych wypieków, można je zapakować w koszyk piknikowy, usiąść na pniu drzewa i zajadać ze smakiem. 
Przepis ze strony delikatnie zmodyfikowałam, zmieniając nadzienie na serowe. Może być również, jak w oryginale, ulubiony dżem czy konfitura.

Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: tortownica z kominem* o średnicy 20 cm
Temperatura piekarnika: 190°C 


* Zamiast komina można użyć naczynia żaroodpornego np. kokilki.







SKŁADNIKI NA CIASTO

1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko (rozmiar L)

2 łyżki cukru
30 g masła (roztopionego i ostudzonego)

5 g suchych drożdży (1 opak.)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
szczypta soli


SKŁADNIKI NA NADZIENIE


150 g tłustego sera (zmielonego)
4 łyżki cukru
1 żółtko (surowe)
25 g masła (roztopionego)





 
 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

40 g mąki pszennej
20 g cukru
20 g masła









PRZEPIS     

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Przesiej mąkę do miski i połącz z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 90 minut. 
  2. Zrób nadzienie.  Połącz dokładnie składniki. Zrób kruszonkę. Wyrób składniki palcami, aż do uzyskania kruszonki.
  3. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiaj przez chwilę a następnie rozwałkuj na prostokąt ok. 4 mm. Rozprowadź równomiernie nadzienie i zwiń w roladę. Podziel roladę ostrym nożem na równe części o szerokości 2-3 cm, a następnie układaj nadzieniem do góry w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Posyp kruszonką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury  190°C i piecz 30 minut. 
  5. Można jeść niemalże od razu po upieczeniu. 
SMACZNEGO  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz