czwartek, 10 marca 2016

PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ I POMARAŃCZĄ

Pyszne, kruche, maślane ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady i skórką pomarańczy. Idealne na co dzień  na święta.
 

Czas pieczenia: 12 minut 
Forma/blacha: blacha do piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C 
Ilość porcji: ok. 20 sztuk


SKŁADNIKI

260 g mąki pszennej
150 g masła (miękkiego)
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

2 łyżki soku pomarańczowego (świeżego)
30 g mlecznej czekolady





PRZEPIS
  1. Masło utrzyj w misce, dodaj cukier, sól, żółtka i ucieraj na białą masę. Dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę i połowę mąki. Wymieszaj składniki, dodaj resztę mąki i posiekaną czekoladę i wyrób ciasto. Zwiń w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia na 15 minut. 
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 5 mm (w razi potrzeby podsyp blat odrobiną mąki), wycinaj kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 12 minut. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz