środa, 8 października 2014

NORWESKI CHLEBEK CHRUPKI KNEKKEBROD

Zdrowy, chrupki przysmak pełen ziaren. Zdecydowanie lepiej smakuje na wytrawnie - z grubym plastrem żółtego sera niż na słodko. Idealny na lekkie śniadanie bądź jako przekąska w ciągu dnia. 
Przepis znalazłam na blogu Leśny Zakątek.

Czas pieczenia: 40-50 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180-170°C
Ilość porcji: 16-20 sztuk 




SKŁADNIKI

100 g płatków owsianych
100 g otrębów pszennych
100 g mąki żytniej razowej
100 g pestek dyni
100 g pestek słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu * 
10-15 g soli morskiej
350 g wody 

* Możesz użyć mieszanki dowolnych ulubionych ziaren.


PRZEPIS
  1. Połącz ze sobą suche składniki a następnie zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. 
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia *, a następnie rozprowadź równomiernie masę. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 10 minut (otwórz w tym czasie kilkakrotnie piekarnik, aby wypuścić parę). Wyjmij blaszkę i zaznacz nożem wielkość chlebków (później łatwiej będzie je pokroić). Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj 30-40 minut (otwieraj w tym czasie kilkakrotnie drzwiczki, aby odparować piekarnik). Wyłóż chlebki na kratkę i wystudź.
 * Moja blaszka ma wymiary 35x30 cm. Jeśli masz większą, to użyj. Im cieńsze chlebki tym lepsze!

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz