piątek, 11 kwietnia 2014

MAZUREK RÓŻANO-MIGDAŁOWY

To chyba nasz ulubiony mazurek. Przyrządzam go niezmiennie od kilku lat w okresie wielkanocnym. Delikatny w smaku, pachnący konfiturą z płatków róży, którą przyrządzam każdego lata. Nie przepadam za standardowym spodem do mazurków (z dodatkiem ugotowanych żółtek), dlatego piekę kruche, maślane ciasto z przepisu poniżej. Ciasto z podanych przeze mnie proporcji dzielę na trzy równe części i przygotowuję trzy małe mazurki o różnych smakach.
Przepis kilka lat temu znalazłam na blogu Whiet Plate mazurek różany z migdałami a później w jednej z moich ulubionych książek z wypiekami Elizy Mórawskiej Słodkie. Nieco zmodyfikowałam przepis. Zmieniłam spód na kruchy, nieznacznie skład masy (pominęłam masło), jak i sposób jej przygotowania. Poniżej zamieszczam zmieniony przepis, jak również odsyłam do oryginału zamieszczonego na blogu Liski. 

Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika 27x32 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 





SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO*
 
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła

1 jajko


SKŁADNIKI NA MASĘ I NA WIERZCH**
 
150 g konfitura z płatków róż
1 łyżka śmietana 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
50 g płaktów migdałowych






*Spód można przyrządzić kilka dni wcześniej, natomiast samo nadzienie warto przyrządzić najwcześniej dobę przed podaniem.
**Proporcje na masę podane w przepisie wystarczą na 1/3 kruchego ciasta (9x8 cm).

PRZEPIS
  1. Ciasto kruche. Do miski przesiej obie mąki, dodaj cukier, masło posiekane na kawałki, jajko. Rozetrzyj masło z mąką i zagnieć szybko ciasto. Zlep w kulę, zawiń ciasto w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
  2. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na równy prostokąt (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką; przytnij równo brzegi, wylep resztką ciasta ewentualne dziury czy nierówności). Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia na pół godziny. 
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut (na złoty kolor). 
  4. Masa. W rondelku umieść składniki na masę (oprócz płatków migdałowych) i podgrzewaj na małym ogniu do połączenia składników. Gotową i ostudzoną masę wyłóż na kruche ciasto a następnie posyp migdałami. 
 SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz