Czas pieczenia: 50 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 200-180°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
180 g mąki pszennej
50 g cukru pudru trzcinowego
100 g masła (schłodzonego)
1 żółtko
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
skórka starta z 2 cytryn
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
PRZEPIS
- Połącz mąkę, cukier, żółtko i posiekane zimne masło. Rozetrzyj szybko w palcach na kruszonkę, a następnie dodaj łyżkę soku z cytryny, skórkę i zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i wstaw do schłodzenia do lodówki na 30 min. Wyjmij, rozwałkuj, wylep nim formę do tarty i ponakłuwaj. Następnie przykryj papierem do pieczenia, a na papier wysyp jakieś obciążenie (np. groch, fasola). Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 10 minut. Po czym zdejmij papier i dopiekaj kolejne 5 minut. Ciasto powinno być zarumienione.
- Połącz składniki na nadzienie w misce. Dosyć rzadką masę wylej delikatnie na podpieczony spód i piecz 30 minut w 180°C. Schłodź przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz