Batony pełne pestek dyni. Poświęćcie chwilkę na ich zrobienie, a na pewno nie pożałujecie. Są bardzo pożywne. U nas wszyscy się nimi zajadamy, łącznie z trzyletnią córką. Polecam do pracy jako przekąskę.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości.
Czas pieczenia: 15 minut
Forma/blacha: forma w wymiarach ok 20x20 cm
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 12 sztuk
1 i 1/2 szklanki pestek dyni
1,2 szklanki wiórków kokosowych
7 łyżek sezamu
5 łyżek siemienia lnianego
1/4 szklanki otrębów żytnich
1,4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka nasion chia
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
szczypta soli
PRZEPIS
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp pestki dyni, wiórki, sezam i siemię. Nie mieszaj ich. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C i popiecz ok 10 minut. U mnie było to 8 minut. Uważajcie, aby nie spalić ziaren, a tylko je zarumienić. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Odłóż 3 łyżki ziaren (siemienia i sezamu), dodaj do nich łyżkę nasion chia (w sumie masz mieć 4 łyżki ziaren). Resztę podprażonych ziaren połącz z cynamonem, otrębami i szczyptą soli i zmiksuj wszystko w melakserze.
- W rondelku umieść miód i olej kokosowy i podgrzej. Dodaj resztę wcześniej zmiksowanych składników i wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj dłonią. Posyp równomiernie odłożonymi wcześniej, uprażonymi ziarnami sezamu, siemienia i chia i ponownie wyrównaj dłonią. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 15 minut. Po upieczeniu wystudź i pokrój na kwadraty lub prostokąty.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj część batona (spód batona, bez ziaren sezamu, siemienia i chia) rozpuszczoną czekoladą. Odstaw do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz