Mam absolutną słabość do brownie. To moje ukochane
ciasto czekoladowe. Tym razem proponuję sezonowe brownie z truskawkami. Nie
dosyć, że bardzo szybkie w przygotowaniu, bo bez użycia miksera, to wilgotne i
aromatyczne. Idealne.
Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi z MW
Pamiętajcie, aby użyć dobrej jakości gorzkiej
czekolady.
Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha do pieczenia: forma o wymiarach ok. 24x26
cm
Temperatura piekarnika: 180°C
SKŁADNIKI
180 g masła
170 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru brązowego
120 g mąki pszennej
200 g truskawek oczyszczonych (przekrojonych na pół)
PRZEPIS
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło roztop w rondelku i odstaw z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj do rozpuszczenia. Odstaw.
- W misce roztrzep delikatnie trzepaczką jajka i cukrem. Dodaj przesianą mąkę, następnie lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Połącz wszystko trzepaczką, tylko do połączenia składników. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj w równych odstępach połówki truskawek.
- Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 30 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz