Drożdżowe z owocami najlepsze na świecie. Więc w sezonie nie może zabraknąć bułek z truskawkami i cynamonem. Pozycja obowiązkowa.
Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 10-12 sztuk
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 10-12 sztuk
20 g drożdży
100 ml mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI NA CIASTO
120 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
100 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki
NADZIENIE
270 g truskawek
4 łyżki jabłek uprażonych lub dżemu
1-2 łyżeczki cynamonu
PRZEPIS
- Drożdże rozpuść w letnim mleku. Po kilku minutach dodaj mąkę i cukier i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
- W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj zaczyn. Następnie dodaj żółtka, mleko, sól i mąkę i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i włóż do miski wysmarowanej masłem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Truskawki pokrój w ćwiartki, osusz na ręczniku papierowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Posmaruj ciasto konfiturą i poukładaj równomiernie cząstki truskawek. Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, pokrój na ok 10-12 części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrastania na 30 min. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 30 minut.
SMACZNEGO
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSmak lata :)
OdpowiedzUsuń