czwartek, 30 czerwca 2016

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, JABŁKAMI I CYNAMONEM


Drożdżowe z owocami najlepsze na świecie. Więc w sezonie nie może zabraknąć bułek z truskawkami i cynamonem. Pozycja obowiązkowa. 

Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C 
Ilość porcji: 10-12 sztuk



ZACZYN

20 g drożdży
100 ml mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru

SKŁADNIKI NA CIASTO

120 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka 
100 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki 

NADZIENIE
270 g truskawek
4 łyżki jabłek uprażonych lub dżemu
1-2 łyżeczki cynamonu
 
 
 
PRZEPIS
  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Po kilku minutach dodaj mąkę i cukier i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  2. W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj zaczyn. Następnie dodaj żółtka, mleko, sól i mąkę i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i włóż do miski wysmarowanej masłem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  3. Truskawki pokrój w ćwiartki, osusz na ręczniku papierowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. Posmaruj ciasto konfiturą i poukładaj równomiernie cząstki truskawek. Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, pokrój na ok 10-12 części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrastania na 30 min. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 30 minut.
SMACZNEGO
 

2 komentarze: