Zdrowe batony energetyczne. Bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia. I co ważne są naprawdę szybkie w przygotowaniu i naprawdę pożywne. Tak, to jest pyszne.
Forma/blacha: forma keksowa o długości ok 22 cm
Ilość porcji: 8 sztuk
4 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
2 kostki czekolady gorzkiej*
5 łyżek mielonych migdałów
0,5 szklanki całych migdałów posiekanych
0,5 szklanki płatków migdałów
1 szklanka płatków owsianych (płatki owsiane bezglutenowe, jeśli batony mają być bez glutenu)
* Gorzka czekolada dobrej jakości.
PRZEPIS
- Roztop na małym ogniu olej kokosowy, dodaj czekoladę i miód. Wymieszaj do rozpuszczenia (nie podgrzewaj masy niepotrzebnie, aby miód nie stracił wartości odżywczych). Całe migdały przekrój na pół. Dorzuć resztę składników, wymieszaj i wyłóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj, dociśnij, aby batony były zwarte i wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na batony, zawiń w papier. Trzymaj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz