środa, 13 lipca 2016

MIGDAŁOWE BATONY OWSIANE Z CZEKOLADĄ

Zdrowe batony energetyczne. Bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia. I co ważne są naprawdę szybkie w przygotowaniu i naprawdę pożywne. Tak, to jest pyszne. 

Forma/blacha: forma keksowa o długości ok 22 cm
Ilość porcji: 8 sztuk


SKŁADNIKI

4 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
2 kostki czekolady gorzkiej*
5 łyżek mielonych migdałów
0,5 szklanki całych migdałów posiekanych
0,5 szklanki płatków migdałów
1 szklanka płatków owsianych (płatki owsiane bezglutenowe, jeśli batony mają być bez glutenu)




* Gorzka czekolada dobrej jakości.

PRZEPIS
  1. Roztop na małym ogniu olej kokosowy, dodaj czekoladę i miód. Wymieszaj do rozpuszczenia (nie podgrzewaj masy niepotrzebnie, aby miód nie stracił wartości odżywczych). Całe migdały przekrój na pół. Dorzuć resztę składników, wymieszaj i wyłóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj, dociśnij, aby batony były zwarte i wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na batony, zawiń w papier. Trzymaj w lodówce.  
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz