czwartek, 5 lutego 2015

BLONDIE

Ostatnio coraz częściej sięgam po szybkie przepisy, które nie wymagają użycia miksera. Fantastyczne blondie z kawałkami białej czekolady Gordona Ramsay'a z książki Ultimate Coocery Course najlepiej smakuje ciepłe. Po wystudzeniu nieco twardnieje i przypomina w smaku shortbread! Moje blondie upiekłam z połowy porcji. Użyłam troszkę mniej cukru i czekolady, ale i tak jest bardzo słodko. Idealnie smakuje z kokosowymi lodami domowej roboty

Czas pieczenia: 35 minut 
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm lub mniejsza
Temperatura piekarnika: 180°C


115 g masła (roztopionego)
150 g drobnego cukru
szczypta soli morskiej
1 jajko (roztrzepane)
140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady dobrej jakości
2 łyżki suszonej żurawiny














PRZEPIS
  1. W rondelku rozpuść masło. Do miski wsyp cukier i sól. Wlej rozpuszczone (ciepłe) masło powoli do miski z cukrem i intensywnie mieszaj trzepaczką. Mieszaj aż masa stanie się bardziej puszysta i jednolita. Dodaj roztrzepane jajko, cały czas intensywnie mieszając. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę i dodawaj w dwóch partiach do masy maślano-jajecznej (nie przestawaj mieszać). Masa musi być gładka i jednolita. Wmieszaj żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. 
  2. Wyłóż gęstą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 35 minut. Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
Smacznego 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz