Bardzo lubię połączenie smaku chleba żytniego z aromatycznym kminkiem. Ten chleb pięknie pachnie i smakuje!
Przepis pochodzi z ukochanej przeze mnie książki Hamelman'a Chleb. Czas pieczenia: 40-45 minut
Forma/blacha: garnek żeliwny o pojemności 5,5 litra lub 2 keksówki o wymiarach 26x8cm
Temperatura piekarnika: 240-230°C
SKŁADNIKI NA ZACZYN
363 g mąki żytniej razowej
301 g wody
15 g dojrzałego zakwasu (2 łyżki)
SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE
545 mąki pszennej chlebowej (typ 650)
317 g wody
17 g kminku
17 g soli morskiej
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
cały zakwas (oprócz 2 łyżek)
PRZEPIS
- Zrób zaczyn. Połącz składniki w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na 14-16 godzin.
- Po 14-16 godzinach połącz wszystkie składniki w misce i wyrabiaj ciasto ok. 6 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie przełóż ciasto do koszyka do wyrastania chleba lub innego naczynia i odstaw do ponownego wyrastania na 50-60 minut. (U mnie chlebek wyrastał w owalnej formie żaroodpornej, wyłożonej ściereczką i wysypanej grubą warstwą mąki).
- Nagrzej żeliwny garnek (razem z pokrywką) w piekarniku (240°C) przez 20 minut. Po czym przełóż do gorącego garnka chleb i wstaw z powrotem do piekarnika. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 230°C, zdejmij pokrywkę i dopiekaj przez 15 minut. Wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz