sobota, 10 stycznia 2015

CHLEBEK NAAN

Indyjski chlebek naan, tradycyjnie wypiekany w glinianym piecu tandorii, możecie przygotować w domu. Piekarnik nie posiada tak wysokiej skali jak tandorii, więc oczywiście nie będzie to to samo. Ale i tak warto go upiec. Jest pyszny. Idealny do curry i do hummusu lub innej ulubionej pasty.  
Przepis pochodzi z magazynu World of Food. Indian 2013.

Czas pieczenia: 2 minuty
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 250°C*
Ilość porcji: 5 sztuk

* U mnie to maksymalną temperatura piekarnika. Jeśli Wasz piekarnik osiąga wyższą temperaturę, ustawcie maksymalną i pieczcie krócej. 



 


SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej 
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
110-130 ml mleka (u mnie 110 ml)
2 łyżeczki oleju (np. słonecznikowego)
ziarna na wierzch (użyłam czarnuszki i sezamu, można użyć ziaren słonecznika czy dyni)

DO POSMAROWANIA

1 łyżeczka rozpuszczonego masła


PRZEPIS
  1. Połącz ze sobą suche składniki (przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia). W oddzielnym naczyniu połącz mleko z olejem. Wlej mleko i olej do suchych składników i delikatnie połącz. Wyrób delikatne ciasto (ok. 8-10 minut). 
  2. Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 5 części. Uformuj z nich kule, a następnie rozwałkuj. Posyp wybranym ziarnem. Ponakłuwaj widelcem.
  3. Umieść chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury (u mnie 250°C, funkcja grill). Piecz 1-2 minuty. Przed podaniem posmaruj rozpuszczonym masłem. 
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz