poniedziałek, 5 stycznia 2015

SERNIK KAWOWY

To niewątpliwie jeden z lepszych serników, jakie udało mi się upiec. Delikatnie wyczuwalny aromat kawy, lekko kwaśna polewa śmietanowa. Zasmakuje każdemu. Nie tylko dla kawoszy. 

Czas pieczenia: 15+90 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 150-120°C 







SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

750 g twarogu (gęstego z wiaderka)
100 g serka mascarpone
230 g drobnego cukru
100 g śmietanki 30%
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka (roztrzepane)
60 ml zaparzonej mocnej kawy (wystudzonej)

SKŁADNIKI NA SPÓD

200 g ciastek z czekoladą (typu pieguski)
50 g masła (roztopionego)
4 łyżeczki zaparzonej mocnej kawy (wystudzonej)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

300 g kwaśnej gęstej śmietany (użyłam 12%)
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki zaparzonej mocnej kawy (wystudzonej)

PRZEPIS

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze.  W rondelku  (na małym ogniu) rozpuść masło.  Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na minimum pół godziny.
  2. W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy, mascarpone, przesiane kakao i mąkę. Dodaj cukier i miksuj tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Dodaj powoli roztrzepane jajka, zmiksuj. Następnie wlej śmietankę i wystudzoną kawę i połącz składniki.*
  3. Przelej masę do schłodzonej tortownicy, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 170°C piekarnika. Sernik piecz w kąpieli wodnej (ja układam na samym dole piekarnika formę wypełnioną do połowy wodą). Piecz 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i dopiekaj 90 minut. 10 minut przed końcem wyjmij sernik, wyłóż na niego polewę śmietanową i włóż z powrotem, aby się zapiekła.   (Polewa śmietanowa.  Połącz śmietanę z cukrem i 2 łyżeczkami kawy. Z pozostałych 2 łyżeczek zrób wzór na polewie).
  4. Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut.
* Możesz zrobić sernik bez użycia miksera. Wystarczy użyć drewnianej szpatułki. 
SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz