Angielskie ciasto imbirowe z płatkami owsianymi i melasą. Wytrawne i ciężkie o bardzo interesującym smaku. Można je podać na świątecznym stole zamiast piernika. Idealne z filiżanką słodkiego kakao. Parkin szczelnie zamknięty nabiera lepkości i wilgoci. Nie sprawdziłam tego, ponieważ u nas zniknął w ciągu 2 dni.
Długo zastanawiałam się, który przepis wybrać. Ostatecznie padło na parkin Elizy Mórawskiej ze wspominanej przeze mnie wielokrotnie książki White Plate Słodkie. Zamiast złotego syropu (Golden Syrup), użyłam melasy i płynnego miodu.
Czas pieczenia: 75 minut
Forma/blacha: prostokątna forma o wymiarach 24x26 cm
Temperatura piekarnika: 170°C
SKŁADNIKI
230 g mąki pszennej
230 g płatków owsianych (drobnych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki suszonego imbiru
120 g masła
160 g melasy
70 g miodu
230 g brązowego cukru trzcinowego (drobnego)
2 jajka
60 ml mleka
PRZEPIS
- W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczenia i imbir).
- W rondelku połącz masło, melasę, miód, cukier. Roztop na średnim ogniu cały czas mieszając, a następnie odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z mlekiem.
- Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki drewnianą szpatułką. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°Ci piecz 75 minut. Wyjmij z piekarnika i po 15 minutach pokrój w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz