Pyszne, kruche ciasteczka pachnące Świętami. Idealnie sprawdzą się jako zawieszki na choinkę lub jako słodki upominek dla najbliższych.
Czas pieczenia: 8-10 minut
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 25 sztuk
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu*
125 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
łyżeczka startej skórki z cytryny
*Użyłam miodu gryczanego, dzięki czemu ciastka mają głębszy smak i ciemniejszy kolor. Możecie użyć delikatniejszego w smaku miodu.
PRZEPIS
- Zimne masło posiekaj nożem na kosteczkę a następnie połącz wszystkie składniki i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie rozwałkuj (jeśli jest potrzeba podsyp blat delikatnie mąką), na grubość 2-3 mm i wycinaj kształty. Zrób dziurkę słomką, aby później nawlec ciasteczka na sznurek i powiesić na choince. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. i piecz 8-10 minut.
Nawet na choinkę jeszcze zdążę zawiesić, super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
U nas wiszą już cały miesiąc :)Pycha!
OdpowiedzUsuń