Wilgotna, bardzo maślana babka cytrusowa. U nas na stole wielkanocnym gościła pomarańczowa, ale myślę warto spróbować z limonką lub z cytryną.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Poniżej zamieszczam wersję na babkę pomarańczową.
Czas pieczenia: 60 minut
Forma/blacha: forma do babki o pojemności 2300 ml
Temperatura piekarnika: 160°C
Forma/blacha: forma do babki o pojemności 2300 ml
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI
250 g masła
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z 1/2pomarańczy
180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
szczypta soli
PRZEPIS
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól - przesiać. Odstaw.
- W misce utrzyj masło, następnie dodawaj powoli cukier (po łyżce). Do jasnej i puszystej masy dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego z nich miksuj do połączenia składników). Dodaj skórkę pomarańczową i zmiksuj. Do masy dodawaj na zmianę sok z pomarańczy i przesiane wcześniej suche składniki (w trzech turach). Miksuj tylko do połączenia składników.
- Formę do babki (2 l, 300 ml pojemności) wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto przelej do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika. Piecz 60 minut. Wystudź lekko w formie i wyjmij na blat. Wystudzoną posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz