wtorek, 15 kwietnia 2014

MAZUREK Z KAJMAKIEM, CZEKOLADĄ I NUTĄ PORZECZKOWĄ

Kruche, maślane ciasto, kwaśny dżem porzeczkowy (z powidłami śliwkowymi, z dżemem z wiśni również świetnie smakuje), warstwa słodkiej masy kajmakowej oblanej gorzką czekoladą. Naprawdę mazurek wybitny w smaku.
Przepis zaczerpnęłam z White Plate. W odróżnieniu od oryginału mój wypiek jest bez alkoholu. 

Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika 27x32 cm
Temperatura piekarnika: 160°C  






SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO*
 
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła

1 jajko


SKŁADNIKI NA MASĘ I NA WIERZCH** 

1 puszka masy krówkowej
200 g dżemu porzeczkowego (lub jakiegoś innego kwaśnego)
100 g gorzkiej czekolady

 






 PRZEPIS
  1. Ciasto kruche. Do miski przesiej obie mąki, dodaj cukier, masło posiekane na kawałki, jajko. Rozetrzyj masło z mąką i zagnieć szybko ciasto. Zlep w kulę, zawiń ciasto w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
  2. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na równy prostokąt (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką; przytnij równo brzegi, wylep resztką ciasta ewentualne dziury czy nierówności). Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia na pół godziny. 
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut (na złoty kolor). 
  4. Wierzch. Wystudzony spód posmaruj dżemem, wstaw do lodówki na 30 minut, żeby nieco stężał. Następnie posmaruj ciasto warstwą masy kajmakowej (wyrównaj w miarę możliwości). Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą polej mazurka.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz