Kruche, maślane ciasto, kwaśny dżem porzeczkowy (z powidłami śliwkowymi, z dżemem z wiśni również świetnie smakuje), warstwa słodkiej masy kajmakowej oblanej gorzką czekoladą. Naprawdę mazurek wybitny w smaku.
Przepis zaczerpnęłam z White Plate. W odróżnieniu od oryginału mój wypiek jest bez alkoholu.
Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika 27x32 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO*
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
SKŁADNIKI NA MASĘ I NA WIERZCH**
1 puszka masy krówkowej
200 g dżemu porzeczkowego (lub jakiegoś innego kwaśnego)
100 g gorzkiej czekolady
PRZEPIS
- Ciasto kruche. Do miski przesiej obie mąki, dodaj cukier, masło posiekane na kawałki, jajko. Rozetrzyj masło z mąką i zagnieć szybko ciasto. Zlep w kulę, zawiń ciasto w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
- Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na równy prostokąt (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką; przytnij równo brzegi, wylep resztką ciasta ewentualne dziury czy nierówności). Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut (na złoty kolor).
- Wierzch. Wystudzony spód posmaruj dżemem, wstaw do lodówki na 30 minut, żeby nieco stężał. Następnie posmaruj ciasto warstwą masy kajmakowej (wyrównaj w miarę możliwości). Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą polej mazurka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz