czwartek, 17 kwietnia 2014

MAZUREK M&M'S

Chyba nie ma prostszego i szybszego w przygotowaniu mazurka wielkanocnego. Do tego niezwykle efektownego, kolorowego i bardzo smacznego. Kruche ciasto oblane białą czekoladą i obsypane kolorowymi drażetkami.

Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika 27x32 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 







SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO*

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła

1 jajko 

SKŁADNIKI NA WIERZCH

200 g białej czekolady (dobrej jakości)
150 g czekoladowych m&m'sów











PRZEPIS
  1. Ciasto kruche. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na równy prostokąt (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką; przytnij równo brzegi, wylep resztką ciasta ewentualne dziury czy nierówności). Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia na pół godziny. 
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut (na złoty kolor).
  3. Do miski przesiej obie mąki, dodaj cukier, masło posiekane na kawałki, jajko. Rozetrzyj masło z mąką i zagnieć szybko ciasto. Zlep w kulę, zawiń ciasto w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
  4. Masa. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polej na wystudzony spód i poukładaj na niej drażetki. Odstaw do wystygnięcia. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz