Chyba nie ma prostszego i szybszego w przygotowaniu mazurka wielkanocnego. Do tego niezwykle efektownego, kolorowego i bardzo smacznego. Kruche ciasto oblane białą czekoladą i obsypane kolorowymi drażetkami.
Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika 27x32 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO*
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
SKŁADNIKI NA WIERZCH
200 g białej czekolady (dobrej jakości)
150 g czekoladowych m&m'sów
PRZEPIS
- Ciasto kruche. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na równy prostokąt (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką; przytnij równo brzegi, wylep resztką ciasta ewentualne dziury czy nierówności). Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut (na złoty kolor).
- Do miski przesiej obie mąki, dodaj cukier, masło posiekane na kawałki, jajko. Rozetrzyj masło z mąką i zagnieć szybko ciasto. Zlep w kulę, zawiń ciasto w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
- Masa. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polej na wystudzony spód i poukładaj na niej drażetki. Odstaw do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz