sobota, 19 kwietnia 2014

SĘKACZ

Sękacz z tortownicy..? Czemu nie. Do przygotowania tego tradycyjnego wypieku w warunkach domowych potrzeba tortownicy, piekarnika i cierpliwości, gdyż co 5 minut trzeba dolewać ciasta i zapiekać, aż do wykorzystania całej masy. Jednak warto poświęcić troszkę czasu i energii, gdyż sękacz smakuje naprawdę dobrze.
Przepis pochodzi z marcowego numeru Kuchni (2013).

Czas pieczenia: ok. 50 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 200°C 


 
SKŁADNIKI NA CIASTO

250 g masła
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżka rumu
50 g migdałów (zmielonych)
1/2 laski wanilii
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


SKŁADNIKI NA LUKIER

15 łyżek cukru pudru 
3 łyżki soku z cytryny

PRZEPIS
  1. Masło zmiksuj z cukrem na niemalże białą masę. Oddziel białka od żółtek. Dodawaj (cały czas ucierając) do masy po jednym żółtku, a następnie rum, zmielone migdały, ziarenka z wanilii i mąki (krupczatkę i ziemniaczaną). Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją w masę.
  2. Wysmaruj masłem tortownicę (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na dno formy wyłóż 2 łyżki ciasta i piecz 5 minut. Kolejne 2 łyżki rozprowadź na zapieczonym spodzie i piecz kolejne 5 minut i tak do wykorzystania całego ciasta. 
  3. Wystudź ciasto w formie a następnie zrób lukier.Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciasto, zostaw do zastygnięcia.  
SMACZNEGO























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz