poniedziałek, 28 kwietnia 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Skoro pojawił się już wyczekany i ukochany przez nas rabarbar, nie może zabraknąć klasycznego drożdżowca w rabarbarem i kruszonką. Od kilku lat niezmiennie w maju króluje u nas na stole i nigdy się nie nudzi. 
Przepis pochodzi z blogu White Plate. 

Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: forma o wymiarach 30x20 cm
Temperatura piekarnika: 180°C  
 
























 
SKŁADNIKI NA ZACZYN

20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru



SKŁADNIKI NA CIASTO

1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki
1 jajko + 1 łyżka śmietany


OWOCE

750-800 g rabarbaru (obranego i pokrojonego na cienkie plasterki) 75 g drobnego cukru

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ


50 g mąki
30 g cukru
30 g masła (roztopionego)
1/4 łyżeczki cynamonu

PRZEPIS
  1. Wlej letnie mleko do dużej miski, dodaj do niego rozkruszone drożdże i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw (masa musi podwoić objętość).
  2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut (aż podwoi objętość). 
  3. Kruszonka. Wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem i roztopionym masłem.Odstaw. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i równomiernie rozciągnij. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem połączonym ze śmietaną. Rabarbar połącz z cukrem i ułóż na cieście. Posyp kruszonką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. 
  5. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 30-40 minut. Wystudź przed pokrojeniem*.
* Muszę przyznać, że my zawsze kroimy i jemy ciepłe ciasto.

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz