wtorek, 6 maja 2014

BANOFEE PIE

Nie jestem miłośniczką deserów na zimno. Ale ten jest naprawdę wart polecenia. Prosty i szybki w wykonaniu o bananowo-karmelowym smaku. Przed skosztowaniem warto schłodzić go w lodówce. Jeśli chcecie, aby ciasto było bardziej słodkie możecie dodać do śmietanki 1-2 łyżki cukru pudru. 

Czas schłodzenia: minimum 3 godziny
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm






SKŁADNIKI NA DESER

150 g herbatników
10 łyżek mleka (do namoczenia herbatników)
350 g masy kajmakowej
3 duże banany
200 g śmietanki do ubijania 30 %
250 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie)
kakao (do posypania) 








PRZEPIS
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Namaczaj herbatniki w zimnym mleku i układaj ciasno na dnie formy (2 warstwy). Posmaruj masą kajmakową. Pokrój na cienkie plasterki banany i układaj na masie. Przełóż mascarpone do miski. Ubij śmietankę i połącz ją delikatnie z mascarpone (drewnianą szpatułką). Posyp kakao. Przykryj szczelnie formę i wstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz