Jestem miłośnikiem chlebków bananowych. Banany są dostępne o każdej porze roku, więc można je robić przez okrągły rok, łącząc różne smaki: banan z nutellą, z orzechami, z kajmakiem, co kto lubi. Poniżej zamieszczam przepis na wilgotny i wyjątkowo smaczny bananowiec z kokosem i żurawiną.
Przepis od Gosi z przepięknego blogu Ja Wolę Słodkie. Czas pieczenia: 50 minut
Forma/blacha: forma keksowa o wymiarach 21x9 cm
Temperatura piekarnika: 170°C
SKŁADNIKI
125 g masła (miękkiego)
4 średniej wielkości banany
150 g cukru
2 jajka
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g suszonej żurawiny
100 g wiórków kokosowych
4 średniej wielkości banany
150 g cukru
2 jajka
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g suszonej żurawiny
100 g wiórków kokosowych
PRZEPIS
- W garnuszku roztop masło i odstaw do wystygnięcia. Przesiej mąkę, dodaj proszek i sodę.
- Obierz banany i rozgnieć widelcem na miazgę. W oddzielnej misce zmiksuj masło z cukrem, dodaj jajka, banany i miksuj ponownie. Do masy dodaj sypkie składniki (mąkę, proszek i sodę) i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Delikatnie wmieszaj wiórki i żurawinę.
- Wylej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piecz 50 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz