wtorek, 11 listopada 2014

KARMELOWA KRÓWKA Z MIGDAŁAMI

Banalnie prosty przepis na kruchą i rozpływającą się w ustach krówkę. To prawda, ma milion kalorii, ale kogo to obchodzi! Delikatna w smaku z chrupiącymi migdałami, idealna na przekąskę. 
Źródło przepisu: fudge

Czas schłodzenia: minimum 6 godzin
Forma/blacha: forma lub pojemnik plastikowy w rozmiarach 25x15




SKŁADNIKI

75 g masła
250 drobnego trzcinowego cukru 
1/4 szklanki mleka
200 g skondesowanego mleka z puszki (słodzonego)

DODATKOWO

garść migdałów





PRZEPIS
  1. Umieść wszystkie składniki w rondlu z grubym dnem (ja użyłam głębokiej patelni teflonowej) i rozpuszczaj na małym ogniu cały czas mieszając. Po ok. 15 minutach, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą a cukier rozpuści, masa zacznie delikatnie gęstnieć. Podgrzewaj na małym ogniu kolejne 15 minut cały czas mieszając, aby masa się nie spaliła. Wrzuć do masy część migdałów.
  2. Masę wylej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, posyp resztą migdałów i odstaw do wystygnięcia na ok. 1h. Następnie wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Krój na kwadraty i zajadaj się ze smakiem. 
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz