niedziela, 9 listopada 2014

BROWNIE Z WIŚNIAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Przerobiłam wiele przepisów na brownie. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, więc praktycznie każde mi smakuje, ale długo szukałam idealnego dla mnie smaku. I udało się! 
Przepis pochodzi ze znanego wszystkim bloga White Plate. Szybki, prosty, zawsze niezawodny. Od siebie dorzuciłam garść suszonych wiśni i zmniejszyłam nieco ilość orzechów włoskich. Jest to zdecydowanie nasza ulubiona wersja.

Czas pieczenia: 20 minut
Forma/blacha: prostokątna forma o wymiarach 24x26 cm
Temperatura piekarnika:
190°C 


SKŁADNIKI NA CIASTO


140 g gorzkiej czekolady
250 g drobnego cukru
4 jajka (roztrzepane)
140 g mąki pszennej (przesianej)

250 g masła (temperatura pokojowa)
100 g orzechów włoskich (duże kawałki)
100 g suszonych wiśni





PRZEPIS
  1. Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej. W misce zmiksuj miękkie masło, dodaj powoli ciepłą (nie może być za gorąca) czekoladę i zmiksuj. Następnie dodaj jajka, cukier, mąkę i miksuj tylko do połączenia składników. Dodaj orzechy i wiśnie i wymieszaj szpatułką. 
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wylej gęstą masę i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz 20 minut. Odstaw do wystudzenia na 30 minut. 
SMACZNEGO


1 komentarz: