Przerobiłam wiele przepisów na brownie. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, więc praktycznie każde mi smakuje, ale długo szukałam idealnego dla mnie smaku. I udało się!
Przepis pochodzi ze znanego wszystkim bloga White Plate. Szybki, prosty, zawsze niezawodny. Od siebie dorzuciłam garść suszonych wiśni i zmniejszyłam nieco ilość orzechów włoskich. Jest to zdecydowanie nasza ulubiona wersja.
Czas pieczenia: 20 minut
Forma/blacha: prostokątna forma o wymiarach 24x26 cm
Temperatura piekarnika: 190°C
140 g gorzkiej czekolady
250 g drobnego cukru
4 jajka (roztrzepane)
140 g mąki pszennej (przesianej)
250 g masła (temperatura pokojowa)
100 g orzechów włoskich (duże kawałki)
100 g suszonych wiśni
PRZEPIS
- Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej. W misce zmiksuj miękkie masło, dodaj powoli ciepłą (nie może być za gorąca) czekoladę i zmiksuj. Następnie dodaj jajka, cukier, mąkę i miksuj tylko do połączenia składników. Dodaj orzechy i wiśnie i wymieszaj szpatułką.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, wylej gęstą masę i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz 20 minut. Odstaw do wystudzenia na 30 minut.
Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuń