niedziela, 19 października 2014

SHORTBREAD Z LAWENDĄ

Mam słabość do tego kruchego, maślanego ciastka. Zwykle piekę go w dużej formie, kroję jeszcze gorące i podkradam z blaszki, kiedy mam ochotę. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych.
Przepis pochodzi z Kuchni. Magazynu dla Smakoszy (5-2013). 

Czas pieczenia: 50 minut
Forma/blacha: prostokątna forma o wymiarach 24x26 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 



SKŁADNIKI 

350 g mąki 
140 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
210 g miękkiego masła
2 łyżki mleka 

1 łyżeczka suszonej lawendy








 PRZEPIS
  1. Rozetrzyj w moździerzu suszoną lawendę z łyżką cukru. Wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier z lawendą, resztę cukru, i sól). Dodaj miękkie masło, mleko i rozetrzyj ciasto palcami. Przełóż do wyłożonej papierem formy, wyrównaj i ponakłuwaj widelcem.
  2. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 160°C piekarnika i piecz 50 min. Wyjmij, pokrój gorące na porcje.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz