Bardzo proste ciasteczka o zaskakującym smaku. Zwykle w okolicach Świąt zaopatruje się w masę kajmakową i jeszcze nigdy nie udało mi się wykorzystać całej puszki. Od dzisiaj mam sposób na pozostałą masę. Wystarczy zmiksować ją z masłem , dodać mąkę i gotowe. Pycha!
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Czas pieczenia: 12 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 190°C
Ilość porcji: 12 dużych ciastek
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 190°C
Ilość porcji: 12 dużych ciastek
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
100 g masy kajmakowej z puszki
4 łyżki drobnego cukru
170 g mąki pszennej
70 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
PRZEPIS
- Zmiksuj masło, masę kajmakową i cukier na gładką masę. Dodaj mąkę i zmiksuj ponownie lub wyrób ręcznie. Wmieszaj równomiernie kawałki czekolady.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj kulki, a następnie spłaszczaj je dłonią na blaszce. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 12 minut. Wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz