Ten szwedzki wypiek rabarbarem można przygotować w błyskawicznym tempie. Pyszne lekkie ciasto bez tłuszczu, delikatne jak biszkopt, jednak bez dodatku proszku do pieczenia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, jeszcze ciepłe.
Z blogu Petit Four pochodzi oryginalny przepis.Czas pieczenia: 50-55 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm
Temperatura piekarnika: 175°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
2 jajka (temperatura) pokojowa)
70 g drobnego cukru (1/3 szklanki)
100 g mąki (tortowej typ 450, przesianej)
350 g rabarbaru
50 g masła (schłodzonego)
3-4 łyżki cukru trzcinowego
DO POSYPANIA
cukier puder
PRZEPIS
- Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w niedużą kostkę (nie obieram ze skórki). Odstaw.
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, niemalże białą masę. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie ją wmieszaj do masy drewnianą szpatułką.
- Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy i przełóż do niej masę. Porozkładaj równomiernie rabarbar. Na owoce połóż cienkie plasterki masła (schłodzonego) i posyp cukrem trzcinowym.
- Włóż ciasto do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 50-55 minut.
- Posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz