Miękkie i puszyste pierniki nadziewane musem z powideł śliwkowych. Możecie je spokojnie przyrządzić 2-3 dni przed Wigilią, pamiętając o tym, że wyrobione ciasto musi odleżeć w chłodzie 24 godziny.Od razu po upieczeniu są mięciutkie i pozostają takie przez kolejne dni. Jeśli zamierzacie zrobić je kilka tygodni wcześniej pamiętajcie, aby zamknąć je w szczelnym pojemniku, bowiem w innym przypadku stracą cały swój aromat!
Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Dodatkowo nadziałam część pierniczków powidłami.
Czas pieczenia: 7-12 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 120 nienadzianych pierniczków i ok. 70 nadzianych (w zależności od wielkości foremek)
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 120 nienadzianych pierniczków i ok. 70 nadzianych (w zależności od wielkości foremek)
SKŁADNIKI
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
330 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu *
250 g masła
400 g miodu
* Wymienione przyprawy można zastąpić 4 łyżeczkami przyprawy do pierników.
PRZEPIS
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
24 godziny przed pieczeniem.
- W dużej misce wymieszaj kakao z przesianą mąką. Zagotuj miód z przyprawami w rondelku, dodaj masło. Zamieszaj aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw do wystygnięcia. Sodę rozpuść w śmietanie i odstaw do wyrośnięcia (śmietana powinna zwiększyć swą objętość).
- Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier (po łyżce) cały czas ubijając. Dodaj żółtka i zmiksuj. Ubitą masę wlej powoli do mąki i kakao i delikatnie połącz. Dodaj miód i dalej mieszaj. Na sam koniec dodaj śmietanę z sodą i wymieszaj. Ciasto jest raczej rzadkie, ale zgęstnieje podczas chłodzenia. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Teraz masz dwie możliwości. Podsyp blat mąką i rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Jeśli nadziać pierniczki konfiturą rozwałku je cieniej na grubość 2-3 mm. Tutaj zamieszczam link z instrukcją jak nadziać pierniczki przed pieczeniem. Wycinaj pierniczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odległościach od siebie. Piecz w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut.Wystudź na kratce.
- Jeśli chcesz, aby pierniczki były błyszczące posmaruj przed pieczeniem roztrzepanym białkiem.
- Możesz upieczone zanurzać w czekoladzie. Do stu gram rozpuszczonej czekolady dodaj 2 łyżki masła. Zanurzaj w niej pierniczki i odkładaj na kratkę.
- Możesz polukrować upieczone pierniczki. Do 200 g cukru pudru dodaj kilka łyżek wrzącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz