Tym razem sernik o nieco cięższej konsystencji, ale za to z subtelną nutą kokosową i polewą z białej czekolady. Bardzo interesujący w smaku, nie tylko dla miłośników Raffaello.
Przepis zaczerpnęłam z książki Elizy Mórawskiej White Plate. Zmieniłam migdałowy spód na klasyczny z ciasteczek owsianych, jak również pominęłam naturalny olejek migdałowy.
Czas pieczenia: 65 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 26 cm
Temperatura piekarnika: 180-160°C
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
4 jajka
1 kg sera twarogowego
1 budyń śmietankowy (60 g)
150 g drobnego cukru
200 g kremu kokosowego *
SKŁADNIKI NA SPÓD
200 g ciastek owsianych
70 g masła
SKŁADNIKI NA WIERZCH/POLEWĘ
100 g białej czekolady (dobrej jakości)
100 g gęstej kwaśnej śmietany
* Krem kokosowy
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
3 łyżki cukru pudru
PRZEPIS
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze. W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło. Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Przygotuj krem kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu zawartość puszki. Cały czas mieszaj. Po pół godziny dodaj cukier puder, energicznie wymieszaj. Krem powinien zgęstnieć.
- W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy z cukrem. Dodawaj po jednym jajku (po każdym jajku miksuj ok. 15 sekund), następnie krem kokosowy. Zmiksuj. Dodaj budyń i miksuj tylko do połączenia składników. Przelej masę do schłodzonej tortownicy.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na dno piekarnika wstaw formę wypełnioną do 3/4 wodą. Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku ok. 15 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kolejne 15 minut. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Zrób polewę. Czekoladę i śmietanę rozpuść w kąpieli wodnej (ustaw naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą).
- Włóż sernik do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz