środa, 12 marca 2014

SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Tym razem sernik o nieco cięższej konsystencji, ale za to z subtelną nutą kokosową i polewą z białej czekolady. Bardzo interesujący w smaku, nie tylko dla miłośników Raffaello.
Przepis zaczerpnęłam z książki Elizy Mórawskiej White Plate. Zmieniłam migdałowy spód na klasyczny z ciasteczek owsianych, jak również pominęłam naturalny olejek migdałowy.

Czas pieczenia: 65 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 26 cm
Temperatura piekarnika: 180-160°C 






SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ 

4 jajka
1 kg sera twarogowego
1 budyń śmietankowy (60 g)
150 g drobnego cukru
200 g kremu kokosowego *
 

SKŁADNIKI NA SPÓD

200 g ciastek owsianych
70 g masła

SKŁADNIKI NA WIERZCH/POLEWĘ 

100 g białej czekolady (dobrej jakości)
100 g gęstej kwaśnej śmietany

* Krem kokosowy 

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
3 łyżki cukru pudru 



PRZEPIS

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze.  W rondelku  (na małym ogniu) rozpuść masło.  Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na pół godziny.  
  2. Przygotuj krem kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu zawartość puszki. Cały czas mieszaj. Po pół godziny dodaj cukier puder, energicznie wymieszaj. Krem powinien zgęstnieć.
  3. W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy z cukrem. Dodawaj po jednym jajku (po każdym jajku miksuj ok. 15 sekund), następnie krem kokosowy. Zmiksuj. Dodaj budyń i miksuj tylko do połączenia składników. Przelej masę do schłodzonej tortownicy.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na dno piekarnika wstaw formę wypełnioną do 3/4 wodą. Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. 
  5. Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku ok. 15 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kolejne 15 minut. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 
  6. Zrób polewę. Czekoladę i śmietanę rozpuść w kąpieli wodnej (ustaw naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą).
  7. Włóż sernik do lodówki (najlepiej na całą noc).  
 SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz