czwartek, 6 marca 2014

ŚLIMAKI ZIOŁOWE Z PARMEZANEM

Te bułeczki drożdżowe można przyrządzić w wielu różnorodnych wersjach - z czosnkiem, z ulubionymi ziołami i serem, który najbardziej Wam smakuje. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do zup kremów, bądź po prostu jako przekąska. Najlepiej smakują ciepłe (dzień lub dwa po pieczeniu warto je odgrzać w piekarniku przed spożyciem).
Prosty przepis na ciasto drożdżowe i pomysł na bułeczki znalazłam na blogu.

Czas pieczenia: 20 minut
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika lub duża forma (u mnie forma do tarty o średnicy 27 cm)
Temperatura piekarnika: 190°C
Ilość porcji: 16 bułeczek






SKŁADNIKI NA CIASTO

225 ml letniego mleka
15 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej
30 g masła (roztopionego)
1 jajko 



 SKŁADNIKI NA NADZIENIE

60 g masła (roztopionego)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii







PRZEPIS
  1. Do miski przesiej mąkę. Zrób pośrodku dołek, wsyp do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Zasyp odrobiną mąki i odstaw na 10 minut. Gdy drożdże zaczną pracować (wyraźnie się spienią) dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. 
  2. Wyjmij ciasto na blat i wyrabiaj przez chwilę, po czym podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Nadzienie. Do roztopionego i ostudzonego masła dodaj suszone zioła. Posmaruj placki ziołowym masłem, zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podziel każdą z nich na 8 części. Poukładaj na blaszkach wyłożonych papierem lub w formie i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz 20 minut. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz