Fakt te pączki podobne są w smaku do bułeczek drożdżowych, odbiegają nieco od tradycyjnych pączków. A to za sprawą tego, iż są one pieczone w piekarniku a nie smażone w głębokim oleju. I szczerze mówiąc mi to bardzo pasuje. Są pyszne, a o ile mniej kaloryczne.
Poniżej podaję przepis na 16 pączków i cytuję za autorką Kwestii Smaku. Ja osobiście przygotowałam ciasto z połowy proporcji, tak że wyszło mi 8 sporych pączków.
Poniżej podaję przepis na 16 pączków i cytuję za autorką Kwestii Smaku. Ja osobiście przygotowałam ciasto z połowy proporcji, tak że wyszło mi 8 sporych pączków.
Czas pieczenia: 13-15 minut
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 16 pączków
SKŁADNIKI NA CIASTO
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej (typ 400 lub 450 np. mąka tortowa)
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
DO POSMAROWANIA
1 jajko (roztrzepane)
NADZIENIE
16 łyżeczek dżemu lub konfitury
LUKIER
200 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z pomarańczy
*Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w papilotki o dużej średnicy (5 cm). Pączki wychodzą piękne, okrąglutkie i nie mają zapieczonego spodu.
PRZEPIS
Składniki na ciasto (mleko, drożdże, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.
- Zrób rozczyn. Podgrzej delikatnie mleko w garnuszku. Dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut (musi się porządnie spienić).
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj rozczyn i połącz drewnianą łyżką. Następnie dodawaj stopniowo jajka. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut (ma być gładkie). Następnie dodawaj po kawałeczku masło cały czas wyrabiając ciasto (ok. 10 minut). Ciasto ma być gładkie, elastyczne i ma odklejać się od miski (nie jest bardzo gęste). Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Po godzinie odgazuj ciasto (uderz pięścią) i zagnieć szybko ciasto, połącz w kulę i wyłóż na posypany mąką blat. Podziel ciasto na 16 części (każda ok. 150 g). Wyrób kulkę a następnie spłaszcz na grubość ok 1 cm. Na placku układaj łyżeczkę nadzienia, złóż na pół, sklej boki i delikatnie uformuj pączka. Układaj na papilotce. Pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Papilotki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut (pączki piecz w dwóch partiach lub z połowy porcji; 8 pączków mieści się na jednej blaszce).
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 13-15 minut. Wyjmij, studź przez 10 minut. W tym czasie przygotuj lukier. Przesiej cukier i dokładnie połącz z sokiem. Lukruj pączki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz