Drożdżówka idealna na niedzielne ciepłe popołudnie spędzone z najbliższymi na świeżym powietrzu. Jestem absolutnym miłośnikiem drożdżowych wypieków, można je zapakować w koszyk piknikowy, usiąść na pniu drzewa i zajadać ze smakiem.
Przepis ze strony delikatnie zmodyfikowałam, zmieniając nadzienie na serowe. Może być również, jak w oryginale, ulubiony dżem czy konfitura.
Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: tortownica z kominem* o średnicy 20 cm
Temperatura piekarnika: 190°C
* Zamiast komina można użyć naczynia żaroodpornego np. kokilki.


1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko (rozmiar L)
2 łyżki cukru
30 g masła (roztopionego i ostudzonego)
5 g suchych drożdży (1 opak.)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
150 g tłustego sera (zmielonego)
4 łyżki cukru
1 żółtko (surowe)
25 g masła (roztopionego)
4 łyżki cukru
1 żółtko (surowe)
25 g masła (roztopionego)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
40 g mąki pszennej
20 g cukru
20 g masła
PRZEPIS
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przesiej mąkę do miski i połącz z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 90 minut.
- Zrób nadzienie. Połącz dokładnie składniki. Zrób kruszonkę. Wyrób składniki palcami, aż do uzyskania kruszonki.
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiaj przez chwilę a następnie rozwałkuj na prostokąt ok. 4 mm. Rozprowadź równomiernie nadzienie i zwiń w roladę. Podziel roladę ostrym nożem na równe części o szerokości 2-3 cm, a następnie układaj nadzieniem do góry w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Posyp kruszonką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz 30 minut.
- Można jeść niemalże od razu po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz