Wyjątkowa elegancka, podwójnie czekoladowa tarta czekoladowa z cynamonem i kardamonem przełamana kwaskową warstwą dżemu porzeczkowego (najlepiej własnej produkcji). Świetna również na stół świąteczny. Nie zastanawiajcie się, pieczcie! Warto.
Przepis z książki Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego. Od siebie wzbogaciłam ją korzenne aromaty, zamiast deserowej czekolady dodałam gorzką a amaretto zamieniałam na syrop klonowy. W przepisie tarta z moimi drobnymi zmianami.
Czas pieczenia: 13-15 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 190°C

NA KRUCHE CIASTO

100 g masła (zimnego)
3 żółtka
30 g cukru pudru (zmieliłam brązowy na puder)
szczypta soli
DO PRZEŁOŻENIA
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
GANASZ
250 g czekolady (użyłam gorzkiej 74 proc.)
250 g śmietanki do ubijania 30 proc.
50 g masła (miękkiego)2 łyżki syropu klonowego
kakao do dekoracji.
PRZEPIS
- Przesiej suche składniki (mąkę, kakao, cukier). Podaj do nich posiekane zimne masło, żółtka,szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto (jeśli ciasto jest za suche dodaj łyżkę zimnej wody). Uformuj w kulę, zwiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1 godz. Wyjmij, rozwałkuj, wylep nim formę do tarty i ponakłuwaj. Następnie przykryj papierem do pieczenia, a na papier wysyp jakieś obciążenie (np. groch, fasola). Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz 10 minut. Po czym zdejmij papier i dopiekaj kolejne 3-5 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Dżem z czarnej porzeczki podgrzej w garnku. Chwilkę go pogotuj, aby odparował. Troszkę wystudź i wylej jeszcze ciepły na spód tarty. Tartę z dżemem schłodź w lodówce.
- Ganasz. W garnku zagotuj śmietankę, następnie zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż do się rozpuści. Następnie śmietankę połączoną z czekoladą miksuj, dodając po trochu miękkie masło i syrop klonowy. Wylej ganasz na schłodzony spód. Następnie pozostaw w temperaturze pokojowej do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz