Babeczki po brzegi wypełnione jabłkami. Bardzo kruche, bardzo aromatyczne, bardzo smaczne. Najlepiej smakują ciepłe. Koniecznie spróbujcie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.
Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: forma do muffinek
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 12 sztuk
SKŁADNIKI NA CIASTO
300 g mąki pszennej
150 g masła (schłodzonego posikane w kosteczkę)
80 g cukru pudru (użyłam brązowego)
szczypta soli
jajko
1,5 łyżki jogurtu greckiego
1-2 łyżki lodowatej wody
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
3 jabłka
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cymanonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka masła
kilka łyżek wody
1-2 łyżki lodowatej wody
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
3 jabłka
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cymanonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka masła
kilka łyżek wody
PRZEPIS
- Połącz wszystkie składniki (oprócz wody) i rozetrzyj w palcach jak kruszonkę. Następnie dodaj lodowatą wodę i zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Upraż jabłka. Rozpuść na patelni masło, dodaj, cynamon, kardamon, cukier. Następnie jabłka. Podlej wodą i upraż do miękkości. Odstaw do wystudzenia i odsącz z płynu.
- Wyjmij ciasto w lodówki. Rozwałkuj 2/3 ilości, powycinaj kółka i wylep nimi foremki (dno i boki). Ponakłuwaj i wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Piecz 20 minut. Wyjmij, wystudź i wypełnij każdą babeczkę jabłkami (1,5 łyżki jabłek do każdej babeczki). Pozostałe ciasto rozwałkuj, powycinaj mniejsze kółka i przykryj nimi babeczki. (dobrze zlep boki). Wstaw ponownie do piekarnika i dopiekaj przez 15 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz